Vinderens beretning 2008

 

Af Ole Jensen, Mariager Fjord OK

 

 

Følgende løb blev tællende til De hårdes klub 2008:

 

1.                   Skjern Å Marathon, 26.april

2.                   25 km orienteringsløb ved Göteborg, 24.maj

3.                   Klitløbet, Tvorup Klitplantage, 15.juni

4.                   North Sea Beach Marathon, 29.juni

5.                   50 km orienteringsløb, Stråsø, 23.august

6.                   DM-ultralang, Skjoldenæsholm, 21.septemper

 

 

2008 blev året hvor jeg for 5 gang gennemførte DHK og for 3 gang blev ”mester”.

 

1. Etape: Skjern Å Marathon

 

For første gang i klubbens historie skulle vi løbe marathon langs Skjern Å og for første gang var det et marathon ret tidligt i sæsonen, nemlig i april, så det var med spænding vi skulle i gang igen.

Kort før start havde de sidste aspiranter afleveret aspiranterklæringen og vi var således 9 håbefulde aspiranter til dette års dyst. Kun to helt nye aspiranter stillede op, nemlig Bjarne og Britt fra Odense OK, resten naturligvis de ”gamle” kendinge med efterhånden mange års erfaringer i ”rygsækken”.

Startskuddet lød i Tarm midtby og foran os lå 42 km omkring den ny slyngede Skjern Å og Skjern Enge.

Henrik Bach og jeg løb på det meste af den første runde i et godt udgangstempo – dog kunne vi godt mærke, at den kraftige sydvestlige kuling på toppen af diget langs Skjern enge ville koste kræfter. Specielt anden omgang var sej.

Min halvmaratontid var på 1.44 min., hvilket jeg var godt tilfreds med. Så skulle jeg ”bare” løbe på samme tid på anden sløjfe – så ville jeg komme igennem på under 3.30 min. det var målet. Men som forventet blev det ikke nemmere på anden omgang – det betød også at Henrik Bach måtte sætte farten ned, men i stedet fik jeg så pludselig følgeskab af Thomas på det meste af 2 sløjfe.

De sidste kilometer ind til Skjern var smertefuldt, min ene akillessene var mærket af løbet.

Sluttiden blev 3.36 min. - godt tilfreds alt taget i betragtning. Thomas nåde i mål på 3.30 min. og Henrik Bach i 3.45 min.

Alle aspiranter gennemførte i fin stil – Danmarks vel nok kedeligste og mest forblæste marathonløb til dato.

 

2. Etape: 25 km orienteringsløb ved Göteborg   

 

Igen i år drog vi til Göteborg, for at løbe i vildmarksterræn. Vi var kun 7 aspiranter til start ved Bunketorp, Thomas og Erik Anders valgte at hygge sig hjemme.

Foran os lå en rute på 25 km (+ det løse) fordelt med 17 poster med en del meget udfordrende langstræk.

Starten gik i roligt tempo – men der kom alligevel hurtigt spredning i det lille felt. Ved post 3 kunne H. Bach og jeg ikke se andre konkurrenter end Henrik B.T. lige bag os.

Herefter skulle vi ind på kort 2, hvor vildmarken virkeligt kom os i møde med udfordrende langstræk, så her var det afgørende at træffe ”det rigtige” vejvalg.

Henrik og jeg kommer stabilt igennem de 2 sløjfer med langstræk, dog stor-bommer vi post 12,hvilket betyder at Henrik.B.T., formentligt har passeret os – vi havde nemlig kontakt med ham ved nogle at de tidligere poster.

Mads Mikkelsen har vi til gengæld ikke set skyggen af! - måske er det hans dag i det svenske dette år?

Tilbage på kort 1, her får vi igen sat tempo mod de sidste poster – og spurten mod Bunkentorp bliver sat ind, Henrik Bach ville jo gerne prøve at vinde en spurt - så det fik han lov til!

Tiden blev 6.29 for os, ikke godt nok til at slå Mads som bliver dagens mand på 5.27, meget flot løb af Mads. Henrik B.T. kom på 2. pladsen i tiden 6.27.

Alle aspiranter kom godt igennem den barske og øde svenske vildmark.

 

Jeg tror alle er enige med mig i, at det er stærkt vanedannende, at få de ekstra orienteringsmæssige udfordringer der ligger og venter i det Svenske. Stor tak til Mads igen i år for arrangementet.

  

 

3. Etape: Klitløbet

 

Til klitløbet i Tvorup Klitplantage mødte denne gang alle aspiranter op til start ved Langbakke sømærke. Det var med stor spænding vi ventede på startskuddet – traditionen tro skulle vi jo løbe på et ældre kort: særtryk Wild West 1:25 000 fra 1971, så der skulle nok komme rigeligt med orienteringsmæssige udfordringer de næste 20 km.

Det viste sig også at kurvebillet var meget upræcist specielt i det åbne klitterræn – det betød så at strækket til post 2 for mit vedkommende tog 24 min. Mange andre havde også problemer i det diffuse klitterræn – store tids tab til følge!

Efter 3.30.times hårdt fysisk løb uden yderligere nævneværdige bom – var der lidt problemer for flere af os ”gamle hårde ” med at tyde de uskarpe kurvedetaljer omkring næst sidste posten. Det resulterede i jeg fik følgeskab bl.a. af Kenn Kristensen, Claus F. Christensen og Henrik Bach i forceret tempo ned mod posten, som jeg regnede med stod ved foden af en høj.

Det sidste stræk mod sidste posten, blev så afgørende for placeringerne. Jeg valgte strækket ”lige på” og fik følgeskab af Kenn, vi havde dog ikke taget højde for en indhegning/forbudt område - det kostede tid – Min sluttid blev derfor kun næst hurtigst i 3.36.

Uden om vejvalget var langt det hurtigste: det havde bl.a. Henrik Bach i sluttiden 3.31 og Thomas fik tredje bedste aspiranttid i 3.43.

3 aspiranter var svage på denne dag og gennemførte ikke: Henrik B. T. ,Alex, og Erik A. Jensen.

 

 

4. Etape: North Sea Beach Marathon

 

Årets andet marathon var henlagt til vestkysten – et løb jeg personligt var utroligt spændt på at gennemfører, da det tidligere havde været på programmet, kunne jeg ikke deltage.

Nu skulle det endelig være!

Næsten alle aspiranter var klar ved startsnoren på Vejers Strand, kun Broder Mads Mikkelsen stillede ikke op denne sommerdag.

Løbet blev skudt i gang – roligt udgangstempo! der skulle jo helst være ”noget at skyde med” når der ville komme blødt sand og rullesten senere på ruten. Denne taktik var Broder Bach og jeg enige om inden løbet. Men det fastkørte sand var jo slet ikke hårdt at løbe i, så mit tempo blev ubevist øget mod halvmarathon.

Lige før halvmarathon fik jeg følgeskab at Broder Thomas – og det var lige her, vi kunne begynde at mærke, at det var et Beach Marathon vi deltog i. Skrående strand, blødt sand, og ikke mindst små rullesten. En meget hård cocktail den sidste halvmarathon mod Hvide Sande.

Opløbet mod mål var det længste og hårdeste jeg endnu har oplevet i DHK. Ekstremt løst sand og så kunne man jo se målet fra flere kilometers afstand – uha’ uha’ utroligt at man ikke fik krampe i det ”sandhelvede”.

Endelig fik jeg kæmpet mig i mål i tiden 3.56, næstbedste tid i DHK - godt tilfreds, løbet var jo trods alt værdigt til DHK.

Tillykke til Thomas, som var i mål 5 minutter før, som hurtigste fra DHK. Også stort tillykke til de 2 nye hårde medlemmer: Bjarne i 4.17 og Britt i 4.20.

 

I den samlede stilling kunne jeg holde sommerferie på 1. pladsen, efterfulgt af Broder Bach på 2. pladsen og Broder Bjarne på 3. pladsen.

 

          

 

2 ”hårde” Broder Bach og Broder Jensen lige efter starten på North Sea Beach Marathon

 

 

5. Etape: 50 km Orienteringsløb, Stråsø.

 

Endelig skulle vi i gang igen efter sommerferien – Danmarks længste orienteringsløb var glædeligt kommet på skinner igen efter sidste sæsons aflysning af arrangøren.

Vi var 7 hårde til start fra fagskolen ved Ulfborg Kjærgaard – Mads og Alex valgte at forlænge sommerferien hjemme.

Løberne på både 50’eren og 25’eren tog ivrigt deres respektive kort da startskuddet lød.

Første tur var en rundtur på 13,6 km i Ulfborg Plantage – der blev hurtigt spredning i feltet idet post 3 på 1. 25 000 kortet var lidt diffust placeret. Resten af turen rundt gik planmæssigt med sikker orientering i hyggeligt selskab med Broder Bach og Broder Ullner.

Skifezonen blev nået som nogle af de første efter 1.39 min. Men jeg kunne mærke at det flotte udgangstempo ikke ville holde – min gamle akillesseneskade var begyndt at drille. Min taktik var herefter, at sætte tempoet lidt ned og selvfølgelig stadig orientere sikkert.

 

Efter rigeligt med væske og hurtige kulhydrater – lå en ny tur klar. 11,9 km rundt i lækkert terræn, primært hede og indlandsklitter i området syd for Lystlund.

De 30 poster på denne rundtur var i super lækkert terræn – kun post 25 drillede mig og mine følgesvende.

Skiftezonen blev nået efter 2.34 min. - stadig i godt selskab med Bach og Ullner.

Efter nye forsyninger af mad og drikke var jeg igen klar – min eneste bekymring var stadig min skade – ville den holde til alle 50 km.

Mine to brødre var allerede ude af starthullerne – jeg bed tænderne sammen og begav mig ud på den 3. rundtur på 12,8 km i Stråsø Plantage, denne gang helt ud i den østlige del.

Selvom tempoet var gået noget ned – havde jeg det egentligt udmærket – og det varede ikke længde før jeg igen var på omgangshøjde med Ullner og Bach. Broder Bach klagede sig over kramper i musklerne – ”de var ikke rigtigt i hopla i dag”. Så det så ud til at vi hver især måtte slide os fra post til post. Det gjorde vi så resten af 3. sløjfe uden nogle sving gerninger.

Skiftezonen blev nået for sidste gang i tiden 3.13 min. Denne gang var det meget fristende bare at blive og slappe af i teltet og lade løb være løb! – men jeg ville gennemføre. Nu var der jo kun 14,4 km tilbage, inden jeg kunne løbe i mål.

 

Den 4 og sidste sløjfe gik syd på fra Lystlund, derefter mod Nord over Nørre Vosborg Hede og så tilbage til målet på Fagskolen.

Tempoet var stadigvæk roligt og det gav jo den fordel at kortlæsningen var sikker! Men der var alligevel en smutter ude på Nørre Vosborg Hede et forbandet lille hul, blev overset i lyngen.

Det kostede noget tid og lige pludselig havde Bach og Jeg selskab af Broder Erik A. Jensen.

De sidste kilometer mod mål foregik for alvor i slæbegear – men der var nogle der havde det være end os – f.eks. Arne Kristensen fra De barske, fik få km fra mål et kortvarigt Black out! .

Lige før vi nåede Fagskolen, spurgte jeg Henrik om vi ikke skulle have det obligatoriske spurtopgør – det havde han tilsyneladende sparet kræfter til under hele turen – som skudt ud af en kanon tog han teten mod mål – jeg efter, selvom min akillessene skreg af smerte.

Et meget tæt spurtopgør, vi fik samme tid i mål nemlig 11.51 min. efter i alt 53 km. GPS-målingen viste dog reelt omkring ca.67 km.

Tillykke til Broder H. B. Thomsen, som havde et godt løb i tiden 10.24 min, fulgt af Broder Ullner i tiden 11.43 min.   

Søster Britt Hermanrud var så godt løbende at hun vandt dameklassen i tiden 11.56 min.

Broder Kenn H. Kristensen tidligere aspirant i DHK, vandt fortjent klassen over 40 år i den flotte tid 9.06 min. Stort TILYKKE herfra.  

 

 

     

6 af de ”hårde” efter sidste etape DM-ultralang i Skjoldenæsholm.

 

 

6. Etape: DM-ultralang, Skjoldenæsholm

 

Vi var denne gang alle 9 aspiranter fra DHK til årets sidste etape DM-ultralang. Jeg skulle igennem en H45 bane på 14,5 km i Skjoldenæsholm.

På trods af mit forholdsvis store tids forspring på næsten 40 min. til Broder Bach, inden dagens etape – var der alligevel lidt nerver inden starten. Taktikken var klar; jeg skulle jo bare koncentrere mig og ”klippe” de rigtige poster, og så håbede jeg kunne holde et godt tempo hele vejen, på trods af min lille skade.

Taktikken holdt stort set hele vejen på en god varieret rute med en del langstræk – jeg kunne dog et par gange tage mig selv i, at oversatse med ”fuld skrue og grov kompaskurs” i den forholdsvis hurtigt gennemløbne skov.

Efter post 29 kunne jeg løbe i mål i tiden 2.08.10 – godt tilfreds så langt.

Da alle ”hårde” efterhånden kom i mål, var det en kendsgerning at jeg for tredje gang i DHK kunne kalde mig for ”mester”.

 

Top 3 i den samlede stilling blev herefter:

 

1. Ole Jensen 31.38.34,
2. Henrik Bach 32.15.47
3. Britt Hermanrud 33.02.31

 

Vi blev således æresmedlemmer sammen med Bjarne Christensen.

Alle øvrige aspiranter blev ”hårde” medlemmer, der var således ingen der røg på skamstøtten dette år.

 

Til sidst tak for kampen til alle – på gensyn i 2009, håber i er Fit for Fight til en ny sæson i DHK.

                                                                     

                                                                     

Mester Ole Jensen, Mariager Fjord OK